Sargāsim suņus no “audzētavu klepus”

suns_slims

Visos gadalaikos ļoti izplatīts suņu vidū ir tā saucamais “audzētavu klepus”, norāda Ogres Veterinārās Ambulances ārste Inga Bauģe. Šī slimība ir ļoti aktuāla arī Ogrē.

Suņu klepus ir infekcijas slimība, kas pārvietojas gaisā pilienu veidā. Šādu infekciju dzīvnieks var iegūt gan pastaigas laikā vietās, kur ir daudz suņu, gan izstādēs. Slimība izpaužas kā klepus. Sākotnēji tas ir augšējo elpošanas ceļu kairinājums, tad tā var kļūt komplicētāka un tai pievienojas plaušu karsonis vai plaušu iekaisums.

Audzētavu klepus ir ļoti lipīgs un tā izplatība nav saistīta ar laika apstākļiem. Ļoti būtiski, ja jūsu mīlulis ar to saslimis, neizturēties vienaldzīgi – savlaicīgi gādāt par ārstēšanu un slimības laikā neļaut dzīvniekam kontaktēties ar citiem suņiem. Suņi no šīs slimības nemirst, taču tā var izraisīt nopietnas komplikācijas – jauniem suņiem bronhītu, bet veciem – sirds mazspēju. Atkarībā no suņa imunitātes un vecuma, dzīvnieks šo slimību var pārciest vieglākā vai smagākā formā. Slimība ir sastopama tikai suņu vidū, cilvēkiem un citiem dzīvniekiem tā šobrīd nav bīstama.

Audzētavu klepus ir viena no jaunākajām mājdzīvnieku problēmām un šobrīd pieejamā vakcīna vēl nav 100% efektīva. Dzīvnieks var saslimt arī pēc vakcinēšanas, turklāt viena specializētā vakcīna ir samērā dārga – 12 lati (gandrīz tikpat cik kompleksā pote, kas pasargā no 6 slimībām). Vakcīna pret audzētavu klepu gan būtu ieteicama dzīvniekiem, kuri piedalās izstādēs, jo tur saslimšanas risks ir augstāks.

Dzīvnieki no audzētavu klepus nemirst, bet ārstēšanās process var ilgt no 5 dienām līdz pat mēnesim. Slimību ārstē ar antibiotikām, taču, tā kā šo slimību var ierosināt dažādi ierosinātāji, var paiet laiks, kamēr sunim piemeklē pareizo antibiotiku. Jauni suņi audzētavu klepu galvenokārt pārslimo vieglā formā, lielākas problēmas var būt kucēniem un suņiem cienījamā vecumā.

Ja novērojat, ka jūsu sunim parādās klepus, nekavējoties vērsieties pie veterinārārsta.