Aptiekās arvien pieprasītāki pretblusu līdzekļi

blusas

Šobrīd, blusu populācijai sevišķi labvēlīgos apstākļos, arvien pieprasītāki kļūst pretblusu līdzekļi, atzīst Ogres Veterinārās Ambulances venerinārārsts Mārtiņš Bauģis.

Blusas ārējā vidē kļūst aktīvas pie +7 grādu temperatūras, bet visstraujāk attīstās virs +25 grādiem. Līdz ar to šis ir visaktīvākais blusu laiks, norāda M.Bauģis, gan piebilstot, ka blusas turpina vairoties visa gada garumā. Taču visvairāk blusu ir augustā, septembrī un oktobrī.

Latvijā ir izplatītas suņu, kaķu un grauzēju blusas. Aptuveni 90% no visām Latvijā sastopamajām blusām ir kaķu blusas. Kā liecina nosaukums, kaķu blusa vispirms kodīs kaķim un tikai tad, ja tā nebūs blakus – arī suņiem un cilvēkiem.

Blusas kodiens var izraisīt alerģisku reakciju gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem. Blusas var arī pārnēsāt dažādas slimības. Savulaik blusas pārnēsājušas dažāda veida mēri, bet mūsdienās sevišķi bīstamas dzīvniekiem ir blusu kāpuru pārnēsātās lenteņu oliņas, kas var attīstīties līdz pat pusmetra garumam. “Bija gadījums, kad 5 mēnešu vecam kaķēnam bija apstājusies visa zarnu darbība, jo viņam zarnās bija izaudzis 50-60 centimetrus garš lentenis,” atceras M.Bauģis. Šis kaķēns no lenteņa atbrīvots ar operācijas palīdzību. Cilvēkam šī veida lenteņi gan nav bīstami.

Pamatlīdzekļi pret blusām ir šampūns, taču tam ir īslaicīgs efekts: vien 2 – 3 dienas. Šampūns neatbrīvo no blusu oliņām, pilnīgai atbrīvošanai no tām ieteicams lietot specializētos līdzekļus. Daļa no šiem veidoti uz augu un ēterisko eļļu bāzes – ar blusas atbaidošu efektu, bet diezgan vāju vai pārāk lokālu iedarbību. Ir arī spēcīgi, blusas iznīcinoši līdzekļi, kas atšķiras gan ar savu iedarbību, gan ilglaicību un cenu. Ir ļoti daudz kombinētu preparātu, kas tiek galā ne vien ar blusām, bet arī ērcēm, cērmēm un kašķa ērcītēm.

Suņiem no 7 mēnešu vecuma var izmantot arī siksniņas ar aktīvām vielām, taču ne tād, ja mājās ir bērns līdz 3 gadu vecumam, kurš var aiztikt dzīvnieku un uzņemt organismā pretblusu līdzekļa daļiņas. Tās var izraisīt alerģiju.

Cilvēkam dzīvniekiem paredzētie blusu līdzekļi gan nederēs, jo uz tiem nav pārbaudīti un ražotājs nedod garantiju pret nevēlamām blaknēm. Cilvēkam drīzāk derēs aktīvās vielas aerosola vai šķīduma formā, ko var izmantot paklāja un citu mīksto mēbeļu tīrīšanai, kas darbojas ilgtermiņā – līdz pat 6 mēnešiem.